Обучение по делтапланеризъм

 Hang Gliding School


График за Обучение 2021

Какво представлява обучението?

обучение делтапланеризъмОбучението се провежда в две насоки – теоретична подготовка и практически занятия.

Системата на обучение е създадена с цел повишаването на безопастноста в съответствие с изискванията на FAI (Fédération Aéronautique Internationale ( www.fai.org ))

Нивата на обучение са 5, като нива 1, 2 и 3 дават основни познания по делтапланеризмъм, а нива 4 и 5 се характеризират с по-задълбочени знания и умения на пилота.

При достигането определено ниво на знания и умения, може да издадете международен лиценз за делтапланерист по системата на FAI.

Тук може да видите първите полети на ученици от клуба.

Тъй като наличното свободно време на всеки е различно, а при много хора твърде ограничено “DeltaClub” Ви предлага две възможности:

-          Редовно обучение – ставате член-ученик на клуба. При този вариант обучението е с по-голяма продължителност във времето. „DeltaClub” Ви предоставя всичко необходимо за да летите – екипировка, знания, среда за развитие.

-          Интензивен курс – подходящ за хора с ограничено свободно време, по време на отпуска. Хора извън страната, които са в България за малко. „DeltaClub”  предоставя всичко необходимо за да летите.

Кога се провежда обучението?

Преимущество на делтапланеризма е това, че той е целогодишен спорт. Курсове могат да се провеждат по всяко време на годината, дори през зимата, когато учебните площадки са непроходими. Тогава за подготовката използваме TOWing система или иначе казано – влек.

Новите ученици напредват най-добре по време на двудневни съботно-неделни лагери, но когато времето не позволява това провеждаме еднодневни занимания.  Мястото за провеждане на обучението в съответния ден се определя според метеорологичните прогнози. 

Когато времето не е подходящо за практически тренировки се занимаваме с теоретическа подготовка в клуба. 

Къде?

Обучението на начинаещите пилоти започва от учебния баир. Идеални учебни площадки са тази в района на Бистрица ( до София ) и Петроханския проход, но съществуват и други.

Теоретичната подготовка се извършва както на учебните площадки, така и в клуба. Той се намира в гр. София, район Красно село.

При желание може да бъде посетена военната библиотека, където има много информация и книги за спорта и неговата история.

Групата

За курс по делтапланеризъм е необходимо да се събере и подържа  група от 3-ма души. При липсата на такива се провежда индивидуално обучение, което повечето хора предпочитат.

Обучението протича в приятна и приятелска обстановка, където учениците ще получат необходимото внимание за постигане на максимални резултати.

Колко струва?

-          Редовно обучение – при тази форма на обучение Вие ставате ученик-член на клуба. Таксата за обучение за целия курс е 500EUR. Заплаща се при започване на курса. 

*Продължителността на курса зависи изцяло от индивидуалните способности на всеки обучаем и от редовното посещение на учебните занимания.

-          Интензивен курс – Цената на интензивната форма на обучение е  360 EUR. Заниманията са всеки ден в продължение на 6 дни.

-          Допълнителни услуги към курса:

 1. Полет с мотоделтапланер – 30 EUR
 2. Тандемен полет с безмоторен делтапланер – 60 EUR

Какво трябва да знам преди да започна обучението?

За да започнете обучение по делтапланеризъм е необходимо да се запознаете със спорта и това, което той може да Ви даде. За да се случи това е необходимо да дойдете поне веднъж на учебни занятия, за да погледате, да се запознаете с особеностите на спорта, с характеристиките на делтапланера и атмосферата в процеса на обучение.  При желание можете да „разтичате” с крилото и сами да прецените дали да се занимавате с делтапланеризъм.

Ако никога до сега не сте летели  е добре да се уверите, че нямате аерофобия. Най-лесно може да се провери, като бъде направен  полет с моторен делтапланер. Това е най-лесния и бърз начин да се докоснете до усещането за полет и да прецените дали се чувствате добре във въздуха. При някои хора има непреодолим страх от високо, което е добре да се установи още в началото!

От друга страна, тандемен полет с безмоторен делтапланер дава най близка представа за делтапланеризма. Участвате в целия процес – разпъване, на крилото, излитане, управление и приземяване. Въвеждане в делтапланеризма

 Tandem Hang Gliding Lessons

тандем делтапланерПолета с двуместен делтапланер (TANDEM) го прави лесно и сигурно за новодошлите да се понесат във въздуха за минути от тяхното пристигане до първият им полет. Тандемния полет е само по желание и не е задължителен. Той дава първите впечетления за управление и поведение на крилото, усета за височина и целия процес от излитане до кацане. Докато повечето делтапланеристи кацат на краката си, при двуместния делтапланер се използват колелца за лесно и безопасно приземяване. Te позволяват на учениците по-дълго време за контрол върху всеки учебен полет. Тандемния учебен полет също помага за добиване на правилни реакции в различни ситуации, изпълняване на завой, контролиране на скороста, добиване на увереност в крилото. Какво е необходимо?

 1. Записване за урок;
 2. Присъстване на тандемен полет с друг пасажер за нагледно придобиване и представа за тандемен полет (по желание);
 3. Извършване за 5 мин. работа по документи;
 4. Обяснение за подготовка по излитане в процедурите и управлението;
 5. Закачване за делтапланера;
 6. Преговаряне на процедурите и управлението;
 7. Наслаждавате се на излитането докато вашият инструктор пилотира;
 8. Поемате контрола над делтапланера докато се снижи на 150 метра;
 9. Наслаждавате се докато вашият инструктор прави заход и приземява безопасно на колелца;
 10. Готови сте за следващо ниво. Начално ниво

 Learning Hang Gliding (SafePro - level 1,2,3)

 Начално ниво дава следните основни познания:

  1. Запознаване с делтапланера на теория и практика;
  2. Практически упражнения с делтапланер на равна поляна;
  3. Сгъване ръзгъване, предполетна проверка;
  4. Принцип на действие и аеродинамика;
  5. Запознаване с подвесната система;
  6. Полети от 15м височина;
  7. Тренировка на излитане и кацане;
  8. Запознаване с метеорологията и местата за летене;
  9. Полети от средна височина(150м.);
  10. Завой на 90, 180 градуса;
  11. Заход за кацане;
  12. Полет от високо.


    При желание, моля, обадете се на телефон: 0888 918648

 За напреднали

 XC Hang Gliding (SafePro - level 4,5)

 делтапланеризъм XC прелетиНивото за напреднали запознава пилотите с особеностите на прелетите и състезателното летене. То дава следните основни познания:

 1. Запознаване с особеностите на спортния делтапланер, настройки по крилото;
 2. Практически упражнения на различни техники на кацане и маневри;
 3. Планиране, тактика на полета;
 4. Термично реене и прелети (XC);
 5. Сътезателно летене, състезания;
 6. Прелети над 40 км;
 7. Прелети по вятъра, с отиване и връщане и триъгълник;
 8. Запознаване с метеорологията и прогнози;
 9. Прелети в равнинно и планинско летене;
 10. Aero Tow и Winch (по желание);

   
  График за обучение 2021г. 

  Обучението по делтапланеризъм през 2021г ще се провежда от 15 август всяка събота или неделя, а ако времето е подходящо ще се използват и двата дни. 
  При положение, че времето не е подходящо за занятия на открито ще провеждаме теоретична подготовка в клуба. 
  Обучението е с продължителност 5 месеца. 
  При предварителна уговорка с учениците може да провеждаме обучение и през седмицата. 
  За допълнителна информация : 0888918648

DELTACLUB ви пожелава успешни полети, изпълнени с положителни емоции!