Нежното лице на делтапланеризмa
 единствената жена в България, която се занимава с делтапланеризъм
статия от Миглена Димова
17  Април 2012

 

Интервю за БТВ на единствената жена, практикуваща делтапланеризъм в България

Интервюто на БТВ може да видите ТУК 

 

А каква и коя е Василена Василева, всички знаем, но да го видим и през погледа на младата журналистка Миглена Димова в статията за ДЕЛТАКЛУБ.

 

В прекрасните слънчеви дни, всеки един от нас е впервал очи в небесния простор. Понякога в безкрайната небесна шир сме виждали само лазурното синьо. Понякога малки, пухкави облачета бели и птички стрелкащи се в порива на своята свобода. Но има дни, в които тези вперени в небосвода очи откриват, за много от нас, символът на  свободата - човек летящ в простора!

Почти всеки от нас е мечтал да се рее като птица, да види красотата на земята, да се откъсне от света и от нещата. Аз самата съм копняла за това и този копнеж ме „срещна” с едно момиче - нежно, крехко, лъчезарно. Това е Василена Василева (Васи).

Тя е в омагьосващия  “свят” на хората, докосващи се до висините.  Лети с делтапланер. Много често хората бъркат делтапланера с парапланер. Делтапланерът е твърдо, гъвкаво крило със стреловидна форма, приличаща на гръцката буква “делтa”, управляван чрез промяна на центъра на тежестта на пилота, в балансираната система човек-крило. Излита се при насрещен вятър. Крилото прави хората подобни на реещи се птици. Това е въздухоплавателното средствo, което най-много наподобява полета им. Парапланерът е меко крило, което се напълва с въздух от въздушния поток. Управлява се чрез колани и въжета, пилота лети седнал в сбруя.

От  1977г. до 1992 г. към ЦС на ОСО (Организация за съдействие на отбраната). Това е организация за военно –приложни спортове в НРБ (Народна Република България). Към нея са създадени помощни федерации по различни видове спорт – спортна стрелба, биатлон, парашутизъм,  делтапланеризъм, водни ски и др. ОСО е разформирована с Постановление № 72 на Министерски  Съвет от 30 април 1992 година и клубовете са закрити. От тогава почти не се срещат делтапланеристи.

През годините от съществуването на ОСО се провеждат национални и световни състезания, в които участват както отбори така и индивидуални пилоти. В този типично мъжки спорт намират своето място и  две дами, Росица Дикова и Десислава Вампорова.

Днес, делтапланеризмът отново има своята дама.Страстта на Васи към делтите пламва, когато преди 2 години придружава приятел на авиофест в Бохот. Там тя за първи път лети на мотоделтапланер, запознава се с пилоти парапланеристи и един  делтапланерист ( летящ и с  моторна и с безмоторна делта), оказва се основател на делта – клуб и инструктор. Дотогава Васи даже не е и помисляла за летене, но това било началото.

Започва да опознава спорта все по-отблизо. Помага при изнасянето на крилaта и екипировката, при  разгъването на  делтите, ”пилотира” колите на делтаджиите до кацалката (място за приземяване), наблюдавайки всеки детайл. Страстта й нараства, а да лети става единствената й мисъл. С всеки миг се доближава до началото на осъществяването на мечтата си, но първата стъпка е обучението.

Започва през миналия снежен февруари (2011 ). Обучението започва на равна поляна, покрита още със сняг. Носи, разгъва, сгъва, разтичва с делтата, тежко е, ръцете болят (учебното крило тежи 23 кг.), но желанието, упоритостта и волята са силите движещи я напред. Накрая  подходящ североизточен вятър прави първия учебен полет на Васи реалност. Това се случва на учебния хълм ( Каптажа, над Бистрица ). Учи аеродинамика, метеорология, технически характеристики на делтапланера.

Идва лятото, а с него и така дългоочаквания Петрохан( местност със стартове на различна височина и подходящи за всякакъв вятър). Там усвоява 90, 180, и заветния 360 градусов завой. Необходими са за да може да излита от високите стартове. А друга нейна голяма мечта е полет от Витоша, и тя я осъществява. Последват Коняво, Крушево(Македония), първи опит за склоново реене, полети с група пилоти, парапланеристи и делтапланеристи.

За Васи делтапланеризмът не е екстремен спорт, той е красота, спокойствие, свобода, полет на птиците. Понякога сърцето й се разтуптява преди старт. Не – това не е страх, това е вълнение. Това е моментът, в който тя преценя условията, силата на вятъра, прави мислен план на полета. Затичва и излита. И настава спокойствие. Само вятъра гали лицето и шепне в ушите, а усмивката не напуска лицето й.

С настъпването на пролетта, когато всички мечти и надежди разцъфват, започват и термиките (топли въздушни потоци, откъсващи се от земната повърхност, издигат крилата и до 2000 - 3000 м и са едно от важните условия при състезания и прелети). Някой ден ще дойде моментът, в който,  удоволствието ще премине в спорт и ще започнат участията в национални и международни шампионати.

В лицето на това нежно момиче, делтапланеризмът в България намери своята птица Феникс, която  възражда и пробуджда надеждата и копнежите към този незабравимо красив спорт.