Какво се случва в делтапланеризма
 за свободния полет на интригата
статия от Димитър Халачев
09  Октомври 2012

 

Ти, респективно Вие, интересувате ли се от интригите в делтапланеризма? Смешен въпрос, естествено, че не! То и без това летят една шепа хора. Глупаво и нелепо е да се създават интриги в този красив спорт, в който хората споделят приятно свободното си време. Здравият разум те подтикват да ги пропуснеш. Но интересно как тогава, след като уж не си падаме по интриги, всички се оказваме повлияни по един или друг начин от тях. На мен лично ми омръзна вече две години да ми петнят името трима души.

Нещо повече!!! Малобройното ни общество е разделено на групички и се диктува повече от слухове, отколкото от реалната действителност. Конкуренцията винаги движи нещата напред, но създаването на полюси носи повече негативи и забавя развитието. Режисираната реалност от няколко души от новосъздадения "Български национален делтаклуб" се превръща в основен определящ фактор за мненията и настроенията на обществото от летящи. Това вероятно радва изключително много екипа на БНД (защото няма лоша реклама, както знаем и ако това не беше така, аз нямаше да седна да пиша), но говори твърде зле за интелектуалните ни приоритети. Изходите от тази ситуация са два - или тя като организация трябва да отговори адекватно и да се опита да изгради нормални отношения особенно с колегите си, или става запазено поле за любителите на сеира и интригата. Нормално е общественият интерес да е свободен да се фокусира върху "темата на деня", а обикновенно такава е най-пикантната, най-пиперливата, най-скандалната...било тя и измислена. А можем и да се заровим в историите за етиката между пилотите в летящите среди. Но кой определя този фокус, кой задава "темите на деня", с каква цел ни насочва към тях и следва ли нещо ползотворно от това? Ето ви въпросът в голямото възраждане на делтапланеризма.

Ние от "Делтаклуб" не просто се опитваме да го възродим, но се опитваме да го направим по един демократичен и модерен начин. Освен всичко останало, и защото сме млади, хубави, та дори и секси. Слава Богу не сме чедата на комунистическата система, нямаме нужда някои да ни нарежда "подпиши, чети, лети", дори не сме я помирисвали. Сами можем да сме си свободно летящи. В този смисъл обществото в напреднала възраст, с мислене формирано под влияние на соца има да наваксва, то е във все по-неизгодна роля и притегателната му сила се съсредоточава само върху изостаналите и крайно инертните. Но не, някои хора продължават да ни разглеждат като индивиди, мислещи в границите, които ни поставят. Това отношение, което държи да ни каже кой е добър и лош, кого да обичаме и мразим и кои да са ни важните приоритети, е не просто отречено от най-активната и смислена част от летящите, а както се вижда вече е обект на техния справедлив гняв.

Проблемът с развитието на делтапланеризма е сериозен и посоката, в която той ще поеме в нарастващата конкуренция измежду въздушните спортове, би трябвало да интересува всички делтапланеристи (една шепа хора :)). Дори стоим твърде встрани от него, ограничени от свободното си време и липса на материални средства, сравнявайки го с европейското и световно ниво.

И все пак, след унищожаването на авиоклубовете и разграбване на материалната база, през последните десетина години спортната реалност драстично се промени. Днес ние можем да отидем и да полетим където си пожелаем и когато си пожелаем, да следим прогнозите по всяко време, да сме активни коментатори и да редуваме сериозност и развлечение с лекота. Родните инструктори живеят за мига и не желаят конкуренция. При тях се усещат носталгия, опит и завист. Бъдещите пилоти се развиват активно и опитите да бъдат поставени в "калъпа" от миналото, не биха довели до нещо градивно. Защото настоящето изисква друго, а именно гъвкавост и новаторство. Новите поколения са поколения на знанието, поколения на информационното богатство и свободата да бъдеш знаещ, можещ и информиран, поколения, за които информация на два или три чужди езика не е затруднение. Това са хора, които сами избират и преценят източниците, без да позволяват изборът им да бъде манипулиран. Глобалните мрежи отварят достъп до всякакъв вид ценна литература. И тук идва мястото на съчетаването между опита и практическите знания на предишните поколения и изискванията на настоящето. Изпитаните форми от миналото винаги ще заемат своето достойно място, а обогатени с новите възможности на техниката и спорта биха способствали за безопасното и устойчиво развитие на делтапланеризма.

Кажете, моля! Вие обичате ли делтапланеризма? А изобщо от интриги интересувате ли се? И защо, при положение, че не го правите, приемате именно те да задават приоритетите, които масово си губим времето да обсъждаме?