Балканска купа по делтапланеризъм 2013

 FAI 2 BALKANS Hang Gliding Open Cup 1-8 Юни 2013, Koniavo, Bulgaria
статия от Я. Стойчев, В.Василева
Сряда, 13 март 14:30

Results: TASK1

Results: TASK2

Results: OVERALL

Download RAR file: ALL TRACKLOGS

1 Place: Dimitar Halachev - BULGARIA

2 Place: Spiros Gonatas - GREECE

3 Place: Camil Demirkan - TURKEY


HG-litespeed-s4 comp

Успешно завърши международното състезание по делтапланеризъм "Балканска Купа 2013"

Участваха пилоти от Румания, Турция, Македония, Гърция, България, Украйна и Русия. Лошото време в цяла Европа повлия и на балканското състезание. От 6 дни, 4 бяха летателни в които бяха изпълнении две състезателнин задачи.

Подробна информация можете да намерите на официалната страница на събитието http://hg2013.deltaclub.bg/

Планините, баирите, въздуха и термиките, са създадени за нас. Да летим. И да сме щастливи. ЗАЕДНО !!!  

Както всеки спорт и делтапланеризмът има своята състезателна страна. За тези, които не знаят какво представлява състезанието по делтапланеризъм ще поясня: Много пилоти, много крила и много незабравими моменти във въздуха и на земята, събрани на едно място! Това е времето и мястото за пилоти от различни градове и държави да се съберат и да полетят заедно по многокилометровите задачи...

А какви са задачите? Така нареченото "крос кънтри" летене представлява прелитане по предварително зададен маршрут. Няколко точки очакват да бъдат свързани помежду си от тънката GPS линийка, отбелязваща полета на всеки състезател. Общата дължина на зададения маршрут може силно да надвишава 100-те километра в зависимост от атмосферните условия в съответния ден. 

И така тази година Делтаклуб реши да бъде домакин на първото от много години насам Балканско състезание по делтапланеризъм - Балканска Купа по делтапланеризъм 2013 / Balkans Hang Gliding Open Cup 2013

Кога? От 1-ви до 8-ми юни 2013г.

Къде? Мястото на събитието ще бъде Конявската планина, област Кюстендил

Състезанието

Идеята за провеждане на това състезание се зароди през лятото на 2012г. при участието на Делтаклуб в Националните шампионати на Гърция и Македония. В хода на състезанията стигнахме до идеята за организация на състезание за всички Балкански страни с цел на едно място да се съберат повече пилоти от различни държави. Състезанието ще бъде отворено за всички страни членове и асоциирани членове на FAI.

Категория FAI Class 2 competition

Щаб квартира и настаняване:  

Щабът на състезанието ще бъде разположен в непосредствена близост до основния старт на територията на Ранчо "Бандера". За участниците ще бъде осигурено БЕЗПЛАТНО МЯСТО ЗА КЪМПИНГ пред щаб квартирата. На разположение ще има кухня, хладилници за съхранение на продукти, както и баня с тоалетна, безплатен WiFi достъп.При желание могат да бъдат наети стаи в къщи за гости или богат набор от хотели в гр. Кюстендил.

Регистрация и участие 

Всички пилоти, които желаят да участват трябва да направят своята предварителна регистрация на официалната интернет страница на състезанието  http://hg2013.deltaclub.bg/index.php/register 

Такса участие:  80 EUR

Таксата включва:

  • Безплатен къмпинг, WiFi
  • Лънч пакет за всеки състезателен ден
  • Лекарски екип и линейка на старта за всички състезателни дни
  • Скоринг и обработка на данните от GPS-ите на състезателите
  • Транспорт на състезателите и делтапланерите след всеки състезателен ден
  • Вечеря и церемония по награждаването

След попълване на интернет регистрационната форма всеки участник ще получи банкови данни за извършване на плащане.Регистрацията се счита за валидна и гарантирана само след получено плащане.При плащане на място таксата ще бъде 100 EUR

Стартовете:

Предвижда се да се използват основно два старта в зависимост от метеорологичните условия

  • Конявска планина - стартът е подходящ за Южен и Югозападен вятър
  • Таш тепе - подходящ за всякакъв вятър със северна компонента

Развлечения и свободно време:

Наши домакини ще бъдат приятелите ни от Ранчо "Бандера", разположено само на 5 минути път от старта на Конявската планина. Тяхна страст са конете и каубойската езда. На разположение ще бъдат 11 коня от породата Хафлингер и сертифициран инструктор за всички, които биха желали да се насладят на удоволствието от ездата. 

В Кюстендил функционират няколко басейна с топла минерална вода и картинг писта "Пауталия", които също са добра алтернатива за свободното време, а в околностите на града се намират множество природни и културни забележителности.

 

TANDEM solo

 

Гърция